jan
15

Egyre sűrűbben olvasom, hogy jeltolmács segítségével kerül színpadra egy-egy musical. Először egy kicsit megdöbbentett az elképzelés, hiszen szerintem egy musical lényegét maga a zene adja. Aztán rájöttem ez így nem teljesen igaz, hiszen a legtöbb színpadtechnikát a zenés produkciók vonultatják fel, és a show elemekkel és a tánccal lesz igazi az élmény. Így azonban már érthető a kezdeményezés, hogy a legintenzívebb vizuális élményt kínáló előadások kerüljenek színpadra jeltolmács segítségével.

 

Eddig kilenc musical került színpadra jeltolmács segítségével. Az első jeltolmácsolt előadást a Vígszínházban tartották. A Hegedűs a háztetőn volt egy alkalommal látható 2010-ben jeltolmáccsal. Ezt követte 2011-ben a médiában nem promótált Őrült nők ketrece musical Miskolcon februárban, A Nyomorultak musical Kecskeméten májusban, a La Mancha lovagja musical júniusban a Csiky Gergely Színházban Kaposváron, A víg özvegy című operett októberben Kecskeméten, majd egy másik klezmer-operett a Menyasszonytánc Miskolcon.  Aztán jött egy jól promótált előadás Centrál Színházban egy gyerekelőadás a Hang-villa titka című produkció (egy cikk az előadásról), ami állítólag nem az első produkció volt a Centrálban, ugyanis az Avenue Q - A mi utcánk musicalt (Muppet Showt idéző bábos előadást) is színpadra állították előtte jeltolmáccsal (bár a Googleban konkrét időpontot erről az előadásról nem találtam, sőt tervben volt egy januári előadás is, ami technikai okok miatt elmarad). A Hang-villa titkához videó ajánló is készült jeltolmáccsal.

 

 

Aztán jött még a szintén nem annyira reklámozott Vesztegzár a Grand Hotelben zenés darab jött a Nemzeti Színházban, majd a Szegedi Nemzeti Színházban a Chaplin életéről szóló A Kölyök musical decemberben és a legfrissebb hír a Pécsi Nemzeti Színházban frissen bemutatott A dzsungel könyve musical.

 

Nyomj egy lájkot, ha neked is tetszik a kezdeményezés!

 

A sor itt nem ért véget, ugyanis 2012-ben több más musical színpadra kerül jeltolmáccsal. Jön Lovassi András musicalje A kéz, Szikora Róbert musicalje a híres rajzfilmből a Macskafogókból készült Macskafogó musical, a Háry János, és a West Side Story musical Szegeden.

A www.90decibel.hu oldalon megtalálod az összes jeltolmácsolt előadást és nem csak a zenés darabokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://musicalhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr793548464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása