dec
5

Az Anna Karenina (opera-musical) és a Kontakt ("musicalfantázia") után a Madách Színház újabb különlegességet kívánt színpadra állítani. Így született egy musical pályázat 2010-ben, aminek eredményeként több új kortárs musical is született. (A pályázatra Bódi Magdi, Torres Dani és Rakonczai Viktor is nevezett.) A pályázat győztes művei közül már többet bemutatott a Madách Színház és most készülnek bemutatni az egyik legérdekesebb produkció. A musical pályázatra érkezett egy mű, ami József Attila verseinek megzenésítése volt és ezt a művet állítja 2012 februárjában a színház színpadra, Szirtes Tamás és Szente Vajk rendezésében, Tihanyi Ákos (az X-faktor koreográfusa) koreográfiájával.

Az előadás igazi újító musical lesz, hiszen összeköti az irodalmat, és a musicalt. József Attila verseit már többen feldolgozták, többek között Hobó is, de ilyen vagy ehhez hasonló kortárs musical még nem került nagyszínpadon bemutatásra. Az Én, József Attila musical kapcsán Szirtes Tamás így nyilatkozott:

Mint Szirtes Tamás mondta, a színpadi adaptáció számos, József Attilával kapcsolatos kérdéssel, életének titkaival foglalkozik. Különleges, titokzatos és csodálatos életről van szó, amely hosszú időre meghatározta a magyar irodalmat, a közgondolkodást - mutatott rá, hozzátéve, hogy a feladat rendkívüli elvárásokat támaszt az alkotók felé. A darabválasztáskor cél volt az ismeretterjesztés is, mivel köztudott, hogy a mai fiatalok kevés verset olvasnak, kevesen ismerik a költő műveit. Kiemelte, hogy a zene olyan katalizátor, amely azokhoz is eljuttatja ezeket a verseket, akik egyébként nem vennék a kezükbe József Attila műveit. "Ilyen jó szövegírónk még nem volt" - mutatott rá a rendező, kiemelve, hogy a versek dalszövegként is jól működnek. A darabban kizárólag József Attila-versek hangzanak el megzenésítve, ezeket a verseket formálják szituációvá, használják a költő életében bizonyos mozzanatok megjelenítésére. (MTI)

Őszintén remélem, hogy a darab siker lesz. A színház mindent megtesz azért, hogy sikerre vigyék az előadást. A szereposztásban Nagy Sándor mellett az egyre népszerűbb Polyák Lilla és az X-faktor sztár Muri Enikő is szerepet kapott. Sőt, az előadásra akár már 900 forintért jegyet válthatunk és a legdrágább jegy sem több mint 3800 forint.

Persze a sikerhez ez még kevés. A siker szerintem részben a látványon és a koreográfián múlik (amit az X-faktor koreográfusa Tihanyi Ákos csinál), de legfőképpen azon, hogy mennyire fülbemászó dalokat írtak a szerzők (Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston). A jó zene garancia lehet arra, hogy olyanokhoz is eljusson József Attila költészete, akik amúgy nem olvasnák el a verseit. Ez a kortárs musical lehet egy új műfaj megteremtője is a musicalek világában.

Az elmúlt években a legnagyobb sikert az ismert slágerekből készült musicalek hozták a színházaknak. Az Abba dalokból készült Mamma mia, a Queen dalokat feldolgozó We Will Rock You és a Jackson koncertet idéző Thriller musical jelenleg világszerte a legkeresettebb musicalek. A pop-musicalek hazánkban is utat törtek maguknak, és a Neoton (Szép nyári nap), Apostol (Nem tudok élni nélküled) , és Hungária (Made in Hungária) dalokból készült musicalek telt házzal futnak országszerte. Mitöbb a Made in Hungaria musicalből még mozifilm is készült.

Talán a pop-musicalek után új irányzat is felvirágozhat a hazai musicalvilágban. Az Én, József Attila musical akár más költők műveinek feldolgozására is inspirálhatja a zeneszerzőket. 

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a postom!

 

 

A darab előkészületeiről egy videó megtekinthető itt (amiben X-faktorhoz kötve jegyezném még meg, hogy felbukkan az egyik táncos, aki fellépett Wolf Kati csapatában az Eurovisonon):

A bejegyzés trackback címe:

https://musicalhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr493440852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása