dec
3

Mielőtt a lényegre térnék, kicsit mesélek. Aladdin kapcsán igazán meglepő dolgokat találtam a Disney musicalekről, és nem is értem, hogy a Disney miért nem készített még Broadway musicalt az Aladdin filmből. Rögtön számba is vettem, hogy a 90-es évek sikeres Disney filmjei közül melyikből készült nagyszínpadi musical. Meglepő eredményekre jutottam. Elsőnek az 1991-ben bemutatott Szépség és a Szörnyetegből készült színpadi musical, és ezt a Disney musicalt mutatták be nálunk is először. Ezután az 1994-es Elton John zenéjéből írt Oroszlánkirály került színpadra, fantasztikus díszletekkel és remek koreográfiával. Ezután jött az 1964-es filmből készült musical a Mary Poppins és végül az 1989-es és a szerintem túl nagy sikert nem aratott Tarzan musical, ami meglepően hamar eltűnt a Broadwayról és Euórpában sem sok helyen játszották, bár jelenleg még fut Hamburgban. Utoljára a Kis hableányból készítettek Broadway musicalt, ami a képek alapján messze a legrosszabb Disney adaptáció volt. A dalokon kívül semmi nem emlékeztet a meséhez, és a sztoriban is sok változtatás történt. Míg korábban minden Disney musical követte díszleteiben és jelmezeiben is a mese képivilágát, addig ez a musical nagyon távol állt a mese képi világától, így nem is csoda, hogy elég hamar megbukott.

Azonban furcsa számomra, hogy az Aladdinból nem készült nagyszínpadi előadás, egészen 2011-ig (és még az sem a Broadwayon került bemutatásra), pedig látványában talán az egyik leglátványosabb előadás lehetne, hiszen a színpadtechnika teljes kelléktárát lehetne használni, és nem hiszem, hogy a repülő szőnyeg nagy kihívást jelentene, miután Mary Poppins repkedett már a színpadon és Tarzan indákon hintázott vagy éppen a Szörnyeteg repülve átváltozott herceggé a Szépség és a Szörnyetegben. A nagyszínpadi előadásba a jól megszokott módon új dal is került a darabba, hogy meglegyen a kívánt hosszúságú előadás. Egyébként Disneylandben, mindig fut egy-egy színpadi show, és így az Aladdin is látható Disneylandben. A legtöbb Disney showból, amolyan kis színházi showkra, gyerekelőadásokra és hasonlókra minden nagyobb darab joga megvásárolható, így színpadra került már a 101 kiskutya, Mulán (ami 2013/2014-ben jön Bécsbe), Alíz csodaországban, Pinokkió, Micimackó, Camp Rock, de nagyszínpadon is debütált már a High School Musical is.

Az Aladdin azonban hazánkban is végre színpadra kerül. Először a Vörösmarty Színház hírdette meg a produkciót, de végül lekerült a tervezett darabok listájáról, így a mese musical verzióját a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola  mutatja be Aladdin Junior címmel. Az Aladdin musicalnek hazai rajongói oldala is van a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://musicalhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr633433667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása